Halfverwege Reis 1 - Reisverslag uit Puno, Peru van Bartjan Damme - WaarBenJij.nu Halfverwege Reis 1 - Reisverslag uit Puno, Peru van Bartjan Damme - WaarBenJij.nu

Halfverwege Reis 1

Door: Bartjan

Blijf op de hoogte en volg Bartjan

16 Juli 2010 | Peru, Puno

Hallooooo!!

Nou allereerst zijn mijn verhalen niet half zo serieus en interessant als die van mijn zustertje in Malawi, dus wie iets interessant en indrukwekkends wil lezen zit hier verkeerd en moet naar jackelienvandamme.waarbenjij.nu ;)

Ik zit inmiddels op dag 11 (of 12?) van mijn reis, globaal het programma tot nu toe:

Lima - Pisco
Pisco - Nazca
Nazca - Areguipa
Areguipa - Colca Canyon trip (4d/3n)
Colca Canyon - Puno

In iedere plaatsje is er wel wat bijzonders, Pisco is een apart verhaal want dit plaatsje was het episch centrum van de grote aardbeving van 2007, dit ligt nog steeds voor een groot deel in puin. Om deze mensen te blijven steunen door middel van inkomsten uit toerisme heeft sawadee besloten er toch nog steeds heen te gaan, maar eigenlijk is het nog steeds een grote bouwput! Het zit vlakbij de interessante Islas Ballestas (google maar eens, best mooi!!!)

In Nazca vind men natuurlijk de wereldberoemde mysterieuze nazca-lijnen, en nog een aantal interessant inca-ruines, dus al met al een leuk gebied! Was voor mij best hard werken om die vluchten rond te krijgen voor iedereen, want dat staat niet in het officiele programma, en er is altijd nogal een schaarste (veel vraag, weinig aanbod) maar gelukkig is het gelukt om iedereen te laten vliegen!! Dus al mijn reizigers waren blij! :)

Daarna hadden we gelukkig (achteraf was het toch minder leuk :( ) twee vrije dagen in areguipa toen de finale was! Die wereldkampioenschapfinale, echt leuk verhaal. We waren met de groep in Areguipa, en ik had gelukkig 2 dagen zonder programma, dus dan zijn de mensen vrij! Dus was gelijk op de eerste vrije dag al langs een aantal cafeetjes gegaan om te kijken of we niet wat konden organiseren, en uiteindelijke 1tje gevonden met een mooi zaaltje boven, lekker rustig en mooi plekje, dus ik zeg tegen die eigenaresse ‘Kunnen we er een holland cafe van maken, of in ieder geval voor europese mensen? Want er zijn best veel groepen die niet weten waar ze moeten kijken, en dat kan jouw veel geld opleveren, en ik heb zelf al een groep van 10 man’ Naja een poosje gepraat, en uiteindelijk was ze om, ze ging kijken wat ze kon doen. Dus had al gezegd, zorg dat je oranje hebt overal, dan snappen europeanen ook wel dat ze hierheen moeten. Dus ze had gelijk oranje vlaggetjes gehaald, en een sjaal geregeld van nederland nog diezelfde dag. En haar werknemers het pad op gestuurd om zoveel mogelijk toeristen te charteren! Dus puntje bij paaltje, op de dag zelf zaten we echt met een bomvolle zaal met zo’n 100 man ofzo, de helft nederlands, een kwart spaans en de rest uit europa zo’n beetje, voetbal te kijken! Heerlijk sfeertje, veel mensen lekker aan het drinken en eten daar, dus iedereen blij! Alleen de uitkomst was wat minder, maar ik mocht de hele tijd gratis eten en drinken, en ook mijn groep kreeg een gratis rondje. En aan het eind kreeg ik een dikke kus van de eigenaresse, en dat ik maar vaak terug mocht komen, en voor mij zou er geen rekening zijn :D Dus wel leuk, zij blij met haar omzet, wij met ons cafeetje, en met mijn volgende groep kan ik daar weer makkelijk langs zonder eerst afspraken te moeten maken!

Nouja, tot zover mijn successtories ;) Want verder maak ik ook nog wel blunders met dat ik verkeerde dingen vertel, of dat ik een mening geef waarvan de gids dan 2 minuten later verteld dat iedere domme buitenlander dat denkt ;) Maarja, kreeg in ieder geval genoeg complimentjes over hoe ik het deed. Dus hoop dat die mening maar zo blijft staan in de rest van hun trip ;)

Verder komen we dus net uit de colca canyon (Met 4190 meter als grootste verschil de diepste canyon ter wereld), gemiddeld op een hoogte van 3500 meter gezeten de afgelopen dagen, en we zitten nu op de 4000 meter! Dus best koud hier eigenlijk, kan niet wachten tot ik weer in Cuzco ben met wat aangenamere temperaturen! Wat me ook opvalt, ik ga ontzettend vroeg naar bed!!! Soms al om half 9 :) Want we staan ook altijd redelijk vroeg op, zo ongeveer tussen 7 en 8 vertrekken we gemiddeld, en dan moeten de tassen ingepakt in de bus staan, en er moet ook al ontbeten zijn! Dus degenen die me goed kennen, weten wel dat ik echt ontzettend slecht ben in vroeg uit bed komen, maar dat gaat hier redelijk!!

Verder ben ik lekker mijn spaans aan het oefenen, en ik lees weer eens!! Want we hebben altijd wel een paar uurtjes in de bus die gevuld moeten worden! Ik zit zelfs te denken om niet wat te studeren in die uurtjes! Dus wie weet kom ik nog slim terug ;)

Nouja, voorlopig was dit het wel weer! Het spijt me als het een beetje een mezelf ophemel verhaal is, maar ik kan sommige (negatieve) dingen niet op deze blog zetten aangezien het me al opgevallen is dat mijn (toekomstige) reizigers mijn naampje ook google'en en dan op deze site uitkomen :) Dus voor verdere info verwijs ik jullie naar mijn lieve mamsje ;)

Nou jullie horen er weer van!

Groetjessss vanuit een steenkoud Puno :)

• 16 Juli 2010 - 06:13

Mariska Van Noorden:

He BJ,
    Wat klinkt het allemaal leuk en geweldig. Ik wist niet dat je al gelijk aan het werk moest, ik dacht dat je eerst een beetje ingewerkt en rondgeleid werd. Maar je kon dus gelijk aan de bak.
    Ik hoop dat je nog vele mooie en leuke momenten meemaakt met de groep, want dan horen wij deze ook. Veel plezier en groetjes van Jerebabe Mariska

• 16 Juli 2010 - 06:53

Anke:

Hey neef,

Klinkt leuk! Vooral dat voetbalgedeelte; goed geregeld hoor! Enne ik lees jouw blog net zo graag als die van je zus hoor ;)!
    Veel plezier verder daar!

• 16 Juli 2010 - 12:30

Tineke En Leen:

Ha Bartje,

Ook jouw reisverslag is leuk hoor. Echt weer Bart he, want kan jij toch babbelen. Maar je hebt het toch maar weer mooi voor elkaar. Jammer he van de finale. Veel succes joh met je verdere reistrip en het komt best voor elkaar hoor, want aldoende leert men dus bart het komt goed.
    Lieve groetjes van ons allen.

• 23 Juli 2010 - 09:34

Jack:

Hee lief broertje!

Lief hoor, dat je mijn verhalen interessanter en indrukwekkender noemt... Maar ook die van jou zijn zeker leuk om te lezen! We doen nu eenmaal heel ander werk, dus ja... dan krijg je ook andere verhalen... :)

Hoe is 't daar? Ik hoorde dat 't erg koud is in Peru! Dat doe je niet zo goed, ik dacht dat je een jaartje wilde overzomeren. Haha! Volgens mij heb jij 't daar nog veel kouder dan ik hier in Malawi... Arme jij!

Je eerste reis zit er alweer bijna op, of niet? Komt de volgende groep dan meteen erna? Ben benieuwd... Als je tijd en mogelijkheid hebt, moet je maar weer 's wat van je laten horen!

Kus, Jack

• 25 Juli 2010 - 15:54

Wilmar En Eveline:

Puno, hahaha! Balen voor je jongen! Wij zitten in Sharm el Sheikh.
    Verschil tussen Puno en Sharm: 40 graden :)

Groetjes en we horen de 'andere' verhalen nog wel een keer! Veel plezier nog daarzo!!!!

Was getekend: Tom Cruise (de duikinstructeur vond mij daar op lijken,whaha)

• 25 Juli 2010 - 15:59

Greta:

Ha BartJan,

Nou, ik heb heel toevallig je mamsje gesproken en die heeft ook alleen maar positieve verhalen over jou. Dus....volgens mij doe je het gewoon hartstikke goed daar!
    (We zijn ook niet anders van je gewend).
    Wij missen je wel hoor in de frituur, maar je hebt echt voor een uitstekende vervanger gezorgd, alsnog daarvoor heel erg bedankt.
    Heel veel plezier en TIP gewenst en graag tot je volgende verslag.
    Lieve groetjes
    van de Kloetjes

• 26 Juli 2010 - 10:44

Ans:

Hola Bart, que tal?Je schrijft hartstikke leuk hoor,ik las in de krant dat het in jaren niet zo koud was geweest in Peru.Maar je maakt tenminste wel wat mee(hoor ik van je ma). Veel plezier nog en groeten uut Capelle. Sam en Ans

• 28 Juli 2010 - 18:13

Tom Van Assouw:

Hey Bartje,

Weer mooie verhalen. Gaat je goed af maar dat hadden we eigenlijk al wel verwacht :)Nog een fijne tijd daar!!!

gr Tom